Negyedére  csökkentett átállási idő

Sikeres SMED workshop a Kaona Kft-nél (esettanulmány)

Az átállási idő fogalma alatt azt a periódust értjük, ami az utolsó gyártott jó darab és a szerszámcsere után gyártandó széria első jó darabja közt eltelik. Technológiától függően is változnak ennek az értékei, de azonos környezetben is szórnak az átállási idők attól függően, hogy ki végzi a feladatot, milyen gépen, milyen eszközök állnak a rendelkezésére, milyen szervezés előzi meg azt. Legrosszabb esetben egy fröccsöntő üzemi átállást az is zavarhatja, ha a szerszám állapota nem felel meg az elvárásoknak, vagy például a szerszám karbantartása nem történt meg időben és nem áll rendelkezésre még a cseréhez. Hasonlóan kínos faktor tud lenni az anyag előkészítése, előszárítása. Ha nem áll rendelkezésünkre a megfelelő keverék időben előszárítva, az órákkal nyújthatja meg az átállás időtartamát.

Miért a Kaona?

A Kaona Kft. vezetésének saját indíttatású célja a versenyképesség megőrzése érdekében az, hogy a kiváló termékek gyártásán felül mindig gyorsan tudjanak reagálni a vevői igények változására. Gyakran előfordul, hogy Vevő hirtelen változtatja a rendelt termékek palettáját illetve mennyiségeit. Ez megköveteli, hogy rugalmasan tudjon reagálni a vállalat ezekre az igényekre és mindig a megfelelő típusból szállítson határidőre.

A Kaona kft és a LeanCenter közti kapcsolat adta az ötletet, hogy szerezzünk egy olyan nyílt workshopot a cégnél, aminek célja az átállásokra fordított kieső idők csökkentése. Ennek keretében külső résztvevőket is fogadtak, ugyanakkor a belső kollégák részvétele is megoldott volt, és két gyártásban levő gép valós átállási problémáival foglalkozhattunk, valós körülmények közt, valós adatokkal.

LeanCenter_SMED

A workshop

A meghirdetett nyílt workshopra hatalmas volt az érdeklődés, alig három hét alatt betelt a létszám, sőt hat jelentkezőt vissza is kellett utasítanunk. Végül 14 fő külsős résztvevővel, összesen 18 fő vett részt a három napos workshopon.

Az első nap reggelén a lean management és a SMED elveit tisztáztuk. Szimulált, hétköznapi gyakorlatokon keresztül értelmeztük az átállást és a belső-külső tevékenységeket.

Belső tevékenységeknek azokat a folyamatlépéseket nevezzük, melyeket nem lehet elvégezni a gép leállása nélkül. Külső tevékenységek ennek megfelelően azok a lépések, melyek az átállástól, géptől függetlenül elvégezhetők (pl.: szerszám előkészítés, darumozgatás, anyagkeverés és előszárítás…).

Az elvi alapozó szakaszt követően közösen megfigyeltünk egy átállást és annak a körülményeit. Miután két részre osztottuk a csapatot, kiosztottuk a feladatokat a résztvevők közt. Az egyik csoport egy TMC 350-es a másik csoport pedig egy Engel 150-es gépen végrehajtott átállást elemzett végig az átállási igénytől indítva egészen az első szériadarab jóváhagyásáig.

LeanCenter_SMED

A felmérést követően összesítettük a rögzített adatokat. Visszanéztük a készített fotókat és video felvételeket. Az adatfelvételi lapok alapján mindkét csoport ábrázolta a saját átállási folyamatát, rajta a mért értékekkel.

A felmérés a következő eredményeket mutatta az Engel gépen:

Összes átállási idő (perc): 45

Összes út (m): 578

Anyagelőkészítő által megtett út (m): 345

Gépbeállító által megtett út (m): 233

Anyagelőkészítő ideje (perc): 19

Gépbeállító ideje (perc): 45

Miután mindenki egyformán értette a folyamatuk lépéseit a mutatószámaival együtt, ismét közös munka következett: minden egyes tevékenység esetében megvizsgáltuk, hogy lehet-e külső időben végezni, párhuzamosítani azt, vagy éppen teljesen elhagyható-e.

Miután a csoportok végeztek a terv elkészítésével, ismét prezentálták az immár fejlesztett folyamatokat és terv adatokat. A fenti példában két gépbeállítóval tervezték az átállást, és két anyagelőkészítővel. A szerszám a gép leállítása előtt került a gép mellé, akárcsak az anyag. Az emelőszemek a szerszámban várták a darut, ami szintén a gép leállítása előtt már a gép fölé lett mozgatva. Mindkét gépbeállítónál kéznél volt minden alapvetően szükséges kéziszerszám, a gép mindkét oldalán.

LeanCenter_SMED

A puding és az ő próbája

.. hát együk meg, amit főztünk. A workshop utolsó szakaszában az Engel gépen előkészítettünk mindent úgy, ahogy a tervben szerepelt. Egyeztettünk a végrehajtó kollégákkal és elindítottuk az órákat. Ebben a helyzetben most nem mértünk minden apróságot, kizárólag a teljes időre voltunk kíváncsiak.

Nem csupán a workshopon résztvevőknek, de a gépbeállítóknak és az anyagelőkészítőknek is meglepetést okozott a tény, hogy a korábbi átállás mintegy 75 százalékát megspóroltuk, és a teljes átállás alig tartott 11 percig. Bár a tervezett folyamatban bőséges 17 perc átállási idővel számoltak a résztvevők, végül jobb lett az eredmény. Még így is rejt további potenciálokat, érdemes vele foglalkozni rendszeresen.

LEanCenter regisztráció

Természetesen zárásként megbeszéltük az eredményeket, a tapasztalatokat, javaslatokat tettünk a házigazdáknak a továbblépésre. Izgalmas 3 nap volt ez, ahol tapasztalt szakemberek tudták megosztani ismereteiket egymással és ez kézzelfogható értéket is teremtett.

Résztvevőink mondták:

 • Szabó József, AMB: hozzáértő tréner, jó prezentációs anyag, a gyakorlati példák hasznosak voltak.
 • Kiss László: AMB: leginkább tetszett a magas szintű információ csere, amit a tapasztalt és hasonló képzettségű kollégákkal folytathattam.
 • Szele László, Wahl: gyakorlatias problémamegoldás, nem csak elmélet.
 • Madarasi Imre, Eissmann: a gyakorlati bemutatás tetszett
 • Kövér Sándor, Eissmann: tetszettek a prezentációban a gyakorlati példák, és a helyi feladatok, amiket közösen kellett megoldani.
 • Vámos István, BOSCH: jó volt, hogy a tréning végén gyakorlatban is kipróbálhattuk az ötleteinket.
LeanCenter_Purgel

Köszönjük a konstruktív együttműködést nekik és házigazdánknak is jár a köszönet a maximális támogatásért, az ellátásért valamint az otthonos környezetért!

Fenti példa is igazolja, hogy a lean eszközök KKV környezetben is kiválóan alkalmazhatók, az eredmények mérhetők és hatalmas megtakarítást képesek eredményezni.

Szeretne további információkhoz, esettanulmányokhoz és szakmai anyagokhoz hozzájutni?

Szeretne hasonló fejlődést felmutatni saját folyamataiban?

Tegye meg az első lépés, regisztráljon ingyenesen MOST!

LeanCenter regisztráció

Rólunk mondták

 • (Tapasztalat+Szakértelem+Maximalizmus) x Kedvesség=LEANCENTER

  Carrier CR Magyarország Kft. - Gaál Melinda, HR generalista

   
 • Nagyon hasznosnak találtuk a lean képzést, az oktatók szakmai háttere, gyakorlati tapasztalatai, példái tették hitelessé az előadást. Különösen tetszett, hogy a gyakorlati napokon vállaltunk problémáival is foglalkozhattunk, saját példákon keresztül világítottak rá a lényegre. Bár úgy döntöttünk, hogy a bevezetés első lépéseit tanácsadó nélkül tesszük meg, ha később segítségre lesz szükségünk biztosan a LeanCenter-hez fogunk fordulni.

  Videoton Elektro-Plast Kft. - Molnár Violetta/NPI vezető

Itt vagyunk

LeanCenter - Működési hatékonyságfejlesztés, folyamatoptimalizálás, interim management, lean tanácsadás, lean képzés, LEAN és TPM audit

LeanCenter.hu - A LEAN szakma központja - © 2013-2017 AURUM Oktatási Központ kft. Minden jog fenntartva.

Lean képzések, amiben jók vagyunk:

Lean menedzsment, 5S, Shopfloor management, Lean office, Lean HR, Kaizen ismeretek, VSM - Értékáram elemzés, SMED - gyors átállások, TPM - Teljes körű hatékony Karbantartás, Lean alkalmazás, Lean navigáció, Lean akadémia, Lean manager, Kaizen moderátor, Kaizen manager, TPM manager, TPM szakértő / TPM expert, Kaizen szakértő / Kaizen expert, Lean szakértő / Lean Expert, Lean implementer, Lean navigátor, Lean auditor, Kaizen moderátor, Lean coach, Lean tanácsadó képzés, 5S alapismeretek, 5S koordinátor, Lean a logisztikában, Lean a minőségirányításban, Lean Green Belt, Lean Black Belt, Lean Six Sigma, Poka-yoke Hibamentes megoldások, Six Sigma Yellow Belt, Six Sigma Green Belt, Six Sigma Black Belt, Six Sigma White Belt, A3 problémamegoldás, Lean office,  Projekt menedzsment, Projekt menedzser, FMEA moderátor, FMEA – Hibamód és hatáselemzés, Ergonómia, Termelésprogramozás, termeléstervezés,  APQP - Minőségtervezés és Control Plan, PPAP - Termék jóváhagyási folyamat (Production Part Approval Process), SPC tréning , MSA - Mérőrendszerek kiértékelése (Measurement System Analysis),Global 8D - Problémamegoldó Training, Problémamegoldó technikák, DOE - Minőségjavító kísérlettervezés, Minőségfejlesztési eszközök, technikák - Seven Quality Tools, Vezetői motivációs tréning, Vezetői kommunikációs tréning, Kommunikációs tréning, Csapatépítő tréning,  Változásmenedzsment, Train the trainer (Trénerképzés), Supply Chain Management, HR Controlling, Hogyan építsünk csapatot?, Interjútechnikák, Asszertív kommunikáció és személyes hatékonyság, Nonverbális kommunikáció / Testbeszéd, Lean, Six Sigma, Folyamatmenedzsment, Kaizen menedzsment tréning, Motivációs képzés

Kapcsolódó kulcsszavak: Lean képzés, Lean Konferencia, Lean Tanácsadás, TQM, minőségmenedzsment, szervezetfejlesztés, folyamatmenedzsment, Balance Score Card, Poka-Yoke, JIT - Just in time, TPM, Six sigma, projektmenedzsment, teljesítménymenedzsment, lean enterprise, lean manufacturing, lean production, lean tools, lean szakmai, lean six, lean services, lean consumption, lean transformation, lean expo, adrenalean, lean est, lean, toyota, ford, Lean termelési rendszer, toyota termelési rendszer, tps, kanban, 5s, smed, poka yoke, jidoka, standard work, egysegesitett munka, berendezés hatékonyság, lean akadémia, működésfejlesztés, Lean,Six Sigma, Folyamatmenedzsment, Kaizen menedzsment tréning, kaizen, lean, TPS, TPM, lean fórum, jidoka, lean portál, lean elemek, lean cikk, lean publikáció, 5S, pareto, 8D, FMEA, SMED, OEE, toyota, lean vsm, value tream mapping, 7 waste, MUDA, MURI, MURA, folyamatos, fejlesztés, adatbázis, gyártósor, lean gyártócella, lean koncepció, gyártósor tervezés, lean cella, lean cell, lean production, flow, áramlás, érték, áram, value, stream, mapping, költség, csökkentés, optimalizálás, tanács, kapcsolat, Poka-Yoke, hülyebiztos, hogyan, módszer, mi a lean, karcsúsított termelés, rugalmas termelés, lean mérnök, lean szakértő, lean szakember, lean közösségi portal, halszálka, ishikawa, diagram, ishikawa diagram, ABC elemzés, lean company, lean gyártás, lean folyamatok, lean folyamat, lean filozófia, lean gondolkodás, lean gyártás, lean office, lean iroda, lean administration, kaizen mérnök, kaizen manager, lean mérnök, lean manager, six sigma ipari mérnök, SMART, OPF, one piece flow, folyamat, kanban kártya, kanban card, demand flow, flow, capacity, takt idő, ciklusidő, ütemidő, lean fejvadász, lean állás, six sigma black belt állás, leanes állás, lean expert állás, lean expert, lean manager, cip kaizen mérnök, lean szakmai közösség, lean szakma, lean fejvadász, lean koordinátor, tpm koordinátor, tpm vezető, lean design, lean line design, work cell, cell design, pull flow, push flow, flow production, húzó termelés, toló termelés, lean mérnök, lean, toyota, lean manufacturing, manufacturing, lean enterprise, lean production, lean business, production, lean production, mgmt, lean experts, lean tools, lean training, lean manufacturing, lean enterprise, production, sigma, training, management, program, lean healthcare, lean tools, lean consumption, lean six, lean training, lean thinking, lean management, sigma training, lean resources, lean administration, lean businesses, lean transformation, lean success, lean consultant, lean learning, lean trainers, lean cég, lean vállalat, lean principles, lean solutions, lean workshops, lean services, manufacturing lean, lean mfg, lean networks, system, lean termelés, lean iroda, lean eszközök, lean support, lean beruházás, lean támogatás, lean szakma, lean web, lean központ, lean enterprise, lean enterprises, lean magyar, magyar lean, lean manager, lean menedzser, lean gyártás, lean kompetenciák, lean kompetencia, lean leírás, lean szöveg, lean oktatás, lean tréning, lean magyarország, lean toyota, toyota módszer, lean tanácsadás, lean pályázat, lean cikk, tps cikk, tps publikáció, tps pdf, lean pdf, lean toyota, lean mérnök, kaizen leader, gemba leader, lean navigator, lean transformation, lean átalakulás, lean szervezet, lean competence, toyota way, lean thinking, lean szemléletmód, toyota rendszer, gyártás, Shigeo, Shingo, Ohno, Taichi, Sakitchi, interim, interim management, lean consulting, lean tanácsadó cégek, lean esettanulmány, lean tanácsadás, lean transformation, lean community, Lean, Lean Termelési Rendszer, TPS, Toyota Termelési Rendszer, Kanban, SMED, 5S, 6S, JIT, Lean production, Lean production system, Toyota production system, lean assessment center, lean ac, lean, kaiaku, kaisen, kan-ban, kaizen management, total management, total productive, total service management, flow kaizen, flow management, lean flow, lean tool, lean toolset, consulting consultancy, productive management,manufacturing lean, lean segédlet, manufacturing videos, lean képzési, lean sigma, lean képzések, lean abc, lean társadalom, lean egészségügy, lean munka, lean állás, lean menedzsment képzés, lean, GINOP, TÁMOP