A pünkösdi hosszú hétvége előtt mintegy 173 érdeklődő volt kíváncsi arra, hogy mivel szolgál a Lean Est rendezvénysorozat „lean office” tematikája köré szerveződött programja. Ezzel a létszámmal az eddigi legnagyobb Lean Est nyitotta kapuit május 29-én. A Lean Est-ek 2008 szeptemberében indultak országos körútra, ez alkalommal a Budapesti Corvinus Egyetem fogadta a látogatókat. A csodálatos előadóterem és a technika biztosításáért külön köszönet illeti az Egyetemet!
 
A program délután fél ötkor kezdődött ugyan, de már egy órával korábban megérkeztek az első látogatók. Ennek köszönhetően volt mód az előzetes beszélgetésekre, ismerkedésre. A büfé körül kisebb csoportok alakultak ki, akik egy kávé mellett vidáman várták a kezdést. Ezúttal orvosok, banki dolgozók, egyetemi alkalmazottak és hallgatók is nagy számban megjelentek, hisz a lean menedzsment adminisztratív közegben való alkalmazása számukra több újat és tanulnivalót jelenthetett.

A rendezvény megnyitójában Tömpe László – a LeanCenter alapítója – rámutatott, hogy a válság hatására elindult létszámépítés egy határon túl már komoly veszélyt rejt magában. A kiút jelen helyzetben az innovatív termékek piacra dobásán múlik, melyhez szükség van képzett, motivált kollégákra a cégnél. Innovatív termék valamint szolgáltatás, veszteségmentes gyártás és működés a túlélés záloga.

Lean menedzsment az egészségügyben?

Jenei István, a Corvinus Egyetem oktatója előadásában kiemelte, hogy a lean (karcsú) menedzsment a termelés mellett, a szolgáltatások terén, ezen belül is az egészségügyben ugyanolyan jól alkalmazható. A folyamatokban rejlő veszteségek kiküszöbölésével hatékonyabb betegellátás működhet. Egy non-profit gyógyászati központ, egy profitorientált orvosi központ sürgősségi osztálya, valamint egy önkormányzati kórház sebészeti osztályának példáján keresztül érzékeltette, hogy a leggyakrabban és legsikeresebben alkalmazható lean eszközök közé tartozik például az 5S, a VSM. A lean egészségügyi bevezetésével kapcsolatban a tapasztalatok közül kiemelte, hogy a módszer rövidtávú költségcsökkentésre ezen a téren sem alkalmazható, a dolgozók bevonása, valamint a vezetők meggyőzése az egészségügyben is a lean működés alfája és omegája.

 

 
 
 
A TEQUA TÜV Akadémia részéről György T. Péter és Dr. Papp László a folyamatfejlesztés fontosságáról és módszereiről beszélt. A látogatók kimerítő elemzést hallhattak az egyes eszközök és módszerek (teknős diagram, SIPOC, VSM, DMAIC, FMEA..) alkalmazását illetően. Szolgáltatói példán keresztül bemutatták a hiba-, mód- és hatáselemzés (FMEA) eredményeként készült akcióterv néhány intézkedését is.

Hogyan lesznek a folyamatok kiváló minőségűek?

Szalánczi Ferenc, a Budapest Bank részéről előadásában a banki folyamatok ügyfélközpontú fejlesztéseiről és a szervezet megfelelő működéséről beszélt. Példákon keresztül alátámasztotta, hogy a lean általánosan ismert és alkalmazott eszközei (VSM, 5S, action workout, jidoka, takt time analízis, spagetti diagram, muda-muri-mura, vizuális menedzsment, A3 riportok, sztenderd munka…) a banki folyamatokban is helyet kapnak. Egy személyi kölcsön felvétele folyamatának elemzésén keresztül mutatta be, miként sikerült például az átfutási időt 79%-al, a műveleti időt pedig 6%-al csökkenteni.
 
 
 


A szakmai fórum végén egy interaktív beszélgetés során a folyamatok megfelelőségét elemezte a hallgatóság az előadókkal közösen. A rendezvény záró akkordja egy sorsolás volt, melyen a szerencsések a LeanCenter és a TEQUA TÜV Akadémia kedvezményeit nyerték meg.
 

 

Pár vélemény a Lean Estről kért visszajelzésekből:

Felkészült előadók, kiváló moderátor, hasznos információk.

Jó, hogy létezik ez a szakmai találkozó.

Eddig mind a három rendezvényen részt vettem, a színvonal láthatóan egyre jobb. Gratulálok, csak így tovább.

Megfelelő az előadóterem, jól hallhatóak és láthatóak az előadások.

Nagyon jó alkalom volt, voltak benne érdekességek és némi újdonság is…

Jól szervezett volt. Örülök, hogy térítésmentes volt, sok esetben éppen a költségek miatt nem tudok részt venni az előadásokon, konferenciákon.

Tetszett a fórum (záró esemény). Nem volt olyan kötött, igazi kis brainstorming.

Jól szervezett, igényes környezetben…

Jól felépített, megszervezett előadásokat hallottam.

Szervezésében és lebonyolításában is hibátlan volt.

Jó kezdeményezésnek tartom az egyetemi helyszínt, sokkal kötetlenebb, hétköznapibb, mint egy puccos hotelben.

Szakdolgozatomat lean-es támában készítettem, így számomra nagyszerű alkalom volt egy ilyen eseményen részt venni.

 

 

 
 
 

Rólunk mondták

  • Vállalatcsoportunk elkötelezett híve a Lean menedzsmentnek, a mannheimi központunkban már régóta működő LOOP csoport kiegészítéseképpen Veszprémben is egy szakmailag felkészült és gyakorlattal rendelkező lean mérnökre volt szükségünk, aki folyamatosan tartja a kapcsolatot az anyagcéggel és helyben megvalósítja elképzeléseinket. A LeanCenter nyújtott nekünk segítséget abban, hogy a legmegfelelőbb embert találjuk meg a pozícióra. Közös munkánkat segítette a komoly szakmai felkészültség, a LeanCenter alkalmazottainak kedvessége, igyekezete és a köztünk kialakult baráti légkör. Csak olyan jelentkezőket küldtek hozzánk a szűréseiket és tesztjeiket követően, akik szinte egytől egyig alkalmasak lettek volna a munkakör betöltésére és már csak az okozott nehézséget, hogy a jók közül egyet, a legjobbat kiválasszuk. Jó döntést hoztunk és egy nagyszerű szakember személyében találtuk meg új kollégánkat. Köszönjük!

    Pepperl+Fuchs Fém és Műanyagtechnikai Kft. - Visztné Vámosi Barbara, HR vezető
  • Több, mint egy éve lett szerződött partnerünk a LeanCenter. Eddigi tapasztalataink alapján azt állíthatom, hogy kifejezetten elégedettek vagyunk munkatársaik szakmai felkészültségével,  rugalmasságával és  problémamegoldási készségével. Igazi erősségük a mérnöki pozíciók betöltésében való közreműködés, amely esetünkben kiemelt fontossággal bír. Bármilyen problémával fordulhatunk hozzájuk, többnyire mindenre van ötletük, kreativitás terén sem szenved hiányt a csapatuk!

    LEGO Manufacturing kft – Polonkai Rita/HR koordinátor

Itt vagyunk

LeanCenter - Működési hatékonyságfejlesztés, folyamatoptimalizálás, interim management, lean tanácsadás, lean képzés, LEAN és TPM audit

LeanCenter.hu - A LEAN szakma központja - © 2013-2017 AURUM Oktatási Központ kft. Minden jog fenntartva.

Lean képzések, amiben jók vagyunk:

Lean menedzsment, 5S, Shopfloor management, Lean office, Lean HR, Kaizen ismeretek, VSM - Értékáram elemzés, SMED - gyors átállások, TPM - Teljes körű hatékony Karbantartás, Lean alkalmazás, Lean navigáció, Lean akadémia, Lean manager, Kaizen moderátor, Kaizen manager, TPM manager, TPM szakértő / TPM expert, Kaizen szakértő / Kaizen expert, Lean szakértő / Lean Expert, Lean implementer, Lean navigátor, Lean auditor, Kaizen moderátor, Lean coach, Lean tanácsadó képzés, 5S alapismeretek, 5S koordinátor, Lean a logisztikában, Lean a minőségirányításban, Lean Green Belt, Lean Black Belt, Lean Six Sigma, Poka-yoke Hibamentes megoldások, Six Sigma Yellow Belt, Six Sigma Green Belt, Six Sigma Black Belt, Six Sigma White Belt, A3 problémamegoldás, Lean office,  Projekt menedzsment, Projekt menedzser, FMEA moderátor, FMEA – Hibamód és hatáselemzés, Ergonómia, Termelésprogramozás, termeléstervezés,  APQP - Minőségtervezés és Control Plan, PPAP - Termék jóváhagyási folyamat (Production Part Approval Process), SPC tréning , MSA - Mérőrendszerek kiértékelése (Measurement System Analysis),Global 8D - Problémamegoldó Training, Problémamegoldó technikák, DOE - Minőségjavító kísérlettervezés, Minőségfejlesztési eszközök, technikák - Seven Quality Tools, Vezetői motivációs tréning, Vezetői kommunikációs tréning, Kommunikációs tréning, Csapatépítő tréning,  Változásmenedzsment, Train the trainer (Trénerképzés), Supply Chain Management, HR Controlling, Hogyan építsünk csapatot?, Interjútechnikák, Asszertív kommunikáció és személyes hatékonyság, Nonverbális kommunikáció / Testbeszéd, Lean, Six Sigma, Folyamatmenedzsment, Kaizen menedzsment tréning, Motivációs képzés

Kapcsolódó kulcsszavak: Lean képzés, Lean Konferencia, Lean Tanácsadás, TQM, minőségmenedzsment, szervezetfejlesztés, folyamatmenedzsment, Balance Score Card, Poka-Yoke, JIT - Just in time, TPM, Six sigma, projektmenedzsment, teljesítménymenedzsment, lean enterprise, lean manufacturing, lean production, lean tools, lean szakmai, lean six, lean services, lean consumption, lean transformation, lean expo, adrenalean, lean est, lean, toyota, ford, Lean termelési rendszer, toyota termelési rendszer, tps, kanban, 5s, smed, poka yoke, jidoka, standard work, egysegesitett munka, berendezés hatékonyság, lean akadémia, működésfejlesztés, Lean,Six Sigma, Folyamatmenedzsment, Kaizen menedzsment tréning, kaizen, lean, TPS, TPM, lean fórum, jidoka, lean portál, lean elemek, lean cikk, lean publikáció, 5S, pareto, 8D, FMEA, SMED, OEE, toyota, lean vsm, value tream mapping, 7 waste, MUDA, MURI, MURA, folyamatos, fejlesztés, adatbázis, gyártósor, lean gyártócella, lean koncepció, gyártósor tervezés, lean cella, lean cell, lean production, flow, áramlás, érték, áram, value, stream, mapping, költség, csökkentés, optimalizálás, tanács, kapcsolat, Poka-Yoke, hülyebiztos, hogyan, módszer, mi a lean, karcsúsított termelés, rugalmas termelés, lean mérnök, lean szakértő, lean szakember, lean közösségi portal, halszálka, ishikawa, diagram, ishikawa diagram, ABC elemzés, lean company, lean gyártás, lean folyamatok, lean folyamat, lean filozófia, lean gondolkodás, lean gyártás, lean office, lean iroda, lean administration, kaizen mérnök, kaizen manager, lean mérnök, lean manager, six sigma ipari mérnök, SMART, OPF, one piece flow, folyamat, kanban kártya, kanban card, demand flow, flow, capacity, takt idő, ciklusidő, ütemidő, lean fejvadász, lean állás, six sigma black belt állás, leanes állás, lean expert állás, lean expert, lean manager, cip kaizen mérnök, lean szakmai közösség, lean szakma, lean fejvadász, lean koordinátor, tpm koordinátor, tpm vezető, lean design, lean line design, work cell, cell design, pull flow, push flow, flow production, húzó termelés, toló termelés, lean mérnök, lean, toyota, lean manufacturing, manufacturing, lean enterprise, lean production, lean business, production, lean production, mgmt, lean experts, lean tools, lean training, lean manufacturing, lean enterprise, production, sigma, training, management, program, lean healthcare, lean tools, lean consumption, lean six, lean training, lean thinking, lean management, sigma training, lean resources, lean administration, lean businesses, lean transformation, lean success, lean consultant, lean learning, lean trainers, lean cég, lean vállalat, lean principles, lean solutions, lean workshops, lean services, manufacturing lean, lean mfg, lean networks, system, lean termelés, lean iroda, lean eszközök, lean support, lean beruházás, lean támogatás, lean szakma, lean web, lean központ, lean enterprise, lean enterprises, lean magyar, magyar lean, lean manager, lean menedzser, lean gyártás, lean kompetenciák, lean kompetencia, lean leírás, lean szöveg, lean oktatás, lean tréning, lean magyarország, lean toyota, toyota módszer, lean tanácsadás, lean pályázat, lean cikk, tps cikk, tps publikáció, tps pdf, lean pdf, lean toyota, lean mérnök, kaizen leader, gemba leader, lean navigator, lean transformation, lean átalakulás, lean szervezet, lean competence, toyota way, lean thinking, lean szemléletmód, toyota rendszer, gyártás, Shigeo, Shingo, Ohno, Taichi, Sakitchi, interim, interim management, lean consulting, lean tanácsadó cégek, lean esettanulmány, lean tanácsadás, lean transformation, lean community, Lean, Lean Termelési Rendszer, TPS, Toyota Termelési Rendszer, Kanban, SMED, 5S, 6S, JIT, Lean production, Lean production system, Toyota production system, lean assessment center, lean ac, lean, kaiaku, kaisen, kan-ban, kaizen management, total management, total productive, total service management, flow kaizen, flow management, lean flow, lean tool, lean toolset, consulting consultancy, productive management,manufacturing lean, lean segédlet, manufacturing videos, lean képzési, lean sigma, lean képzések, lean abc, lean társadalom, lean egészségügy, lean munka, lean állás, lean menedzsment képzés, lean, GINOP, TÁMOP